marți, 7 iulie 2009

Legislatie foto ( 2 ) - bazele legale ale interdictiilor / restrictionarilor dreptului de a fotografia

Hotararea de Guvern nr.585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania ( M. Of. 485/5 iulie 2002 ) isi intituleaza cel de-al V-lea „Conditiile de fotografiere, filmare, cartografiere si executare a unor lucrari de arte plastice in obiective sau locuri care prezinta importanta deosebita pentru protectia informatiilor secrete de stat”

Art.183 alin.1 stabileste ca „este interzisa fotografierea (...) de lucrari de arte plastice pe teritoriul Romaniei, in obiective, zone sau locuri de importanta deosebita pentru protectia informatiilor secrete de stat, fara autorizatie speciala eliberatade catre ORNISS (...)” , in vreme ce art.185 statueaza ca „Fotografierea (...) de lucrari de arte plastice in zonele de securitate si administrative ale unitatilor detinatoare de secrete de stateste permisa numai cu aprobarea scrisa a imputernicitilor abilitati sa atribuie niveluiri de secretizare conform art.19 din Legea 182/2002, potrivit competentelor materiale.”.
Conform art.338 alin.1 lit.d) coroborat cu art.338 alin.2lit.c) faptele prevazute de art.183 alin.1 si art.185 constituie contraventii si se sanctioneaza cu avertisment sau amenda de la 1.000.000 la 50.000.000 lei ( vechi ). Conform art.338 alin.3 este posibila si aplicarea sanctiunii complementare a confiscarii bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii. Constata si sanctioneaza aceste contraventii, conform art.339 alin.1, persoane anume desemnate din Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

In raport de prevederile art.339 alin.2, pot constata si aplica sanctiunile contraventionale, in limitele competentelor stabilite:
a ) persoane anume desemnate din ORNISS ( Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat );
b) conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice, agentilor economici cu capital partial sau integral de stat si ai altor persoane juridice de drept public;
c) autoritatile sau persoanele prevazute de reglementarile generale referitoare la regimul juridic al contraventiilor.
Precum se poate observa art.339 alin.2 lit.c) face trimitere la dreptul comun in materia contraventiilor in speta OG 2/2001 cu privire la regimul juridic al contraventiilor. Conform art.15 alin.2 din OG 2/2001 pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, specialabilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministrii si de alti conducatori ai autoritatilor publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si alte persoane prevazute in legi speciale.

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru continuare. Nu vreau sa par sacaitor, dar revin cu intrebarea mea: sunt turist, sunt pe domeniul public si fac fotografii la diverse cladiri (ok, sunt de acord ca daca te apuci sa fotografiezi o unitatea militara, sectie de politie sau mai stiu eu ce te poti alege cu o amenda) ... noul cod civil si penal (atunci cand va intra in vigoare, 2011) or sa le dea "curaj" tuturor "proprietarilor", agentilor de paza sau mai stiu eu ce nene cu o sapca si insigna ... pe mine cine ma protejeaza in cazul asta?

    cu respect,
    Cristian Ion

    RăspundețiȘtergere