vineri, 13 februarie 2009

Calator in Tunisia


SOUSSE



Privit din cel mai inalt punct al sau – turnul fortaretei ajuns astazi far de navigatie - orasul Sousse apare ca un contrast de neuitat intre trecut si prezent, intre civilizatii.
Orasul vechi – Medina – pastreaza farmecul aparte al secolelor demult apuse si doar privind de sus vedem ca prezentul exista si intre zidurile ce nu l-au putut apara de singurul dusman invincibil al omului si al lucrului mainilor sale: timpul. Prezentul salasluieste aici sub forma antenelor de pe fiecare acoperis si al scuterelor ce se strecoara usor pe stradutele inguste.





In partea ei comerciala medina din Sousse este un veritabil furnicar in care regasesti o lume desprinsa din romane, in care achizitionarea unui obiect nu este altceva decat finalul unui joc incitant – cel al tocmelii. Nu o data soarele puternic, aerul marii si lumea pestrita venita din toate colturile lumii te poarta departe, dincolo de argintarii, matasuri, covoare sau orice alt obiect pe care esti imbiat, in cursul lungilor discutii, sa-l achizitionezi, intr-o lume dincolo de monotonia vietii de zi cu zi. Parasind insa furnicarul stradutelor tivite cu mici pravalii patrunzi intr-o lume de lumini si umbre, de alb si culori vii, tari, a stradutelor inguste si pustii, cu ziduri ce par interminabile si care, din loc in loc, sunt marcate de dreptunghiul unor usi impenetrabile. Poti rataci ore in sir fara sa intalnesti tipenie de om, pierdut prin labirint si mereu curios de ceea ce iti
rezerva viitorul de dupa urmatorul colt de strada.







Orasul a fost ridicat de fenicieni in secolul al IX-lea i.e.n., distrus de greci, transformat in colonie de imparatul Traian, intrat apoi sub dominatie vandala, bizantina si araba, asaltat de normanzi, spanioli, francezi si venetieni ce doreau distrugerea veritabilului cuib de pirati existent aici, bombardat de aliati in cel de.al doilea razboi mondial. S-a numit de-a lungul timpului Hadrumete, Hunericonopolis, Justinianopolis si este in prezent al treilea ca marime din Tunisia cu o populatie de cc.100.000 de locuitori. Labirintul suprateran al Medinei este dublat de cel subteran al catacombelor care au constituit locul de odihna a catorva zeci de mii de crestini din secolele II – IV. Muzeul Arheologic, Muzeul Dar Esid – o superba casa traditionala ce a apartinut unei notabilitati locale, muzeul El Kobba – de arta si traditii populare, Ribat-ul, Marea Moschee sunt doar cateva din punctele de atractie turistica pe care le poti vizita sau admira de pe plajele orasului, de pe terase sau pe fereastra restaurantelor, din largul marii de pe corabiile piratilor , din inaltul cerului de pe pararapanta sau tolanit pe pernele trasurilor albe trase de cai. Metroul – un tren – leaga orasul Sousse de orasele Monastir si Mahdia. Opreste si la aeroportul international Monastir. Legatura orasului cu restul tarii este asigurata de o puternica infractructura feroviara dar si de numeroasele autobuze .
La 5 km. nord de Sousse se gaseste statiunea Port El-Kantaoui. Distanta poate fi parcursa pe jos sau cu un mijloc de locomotie. Pentru farmecul locului, pentru a admira tot ceea ce acest colt de lume are de oferit recomand tuk-tuk-ul, un triciclu cu doua-trei banchete, deschis si de la bordul caruia veti arunca grijile, amintirile vietii de zi cu zi si veti cobora patrunsi de spiritul vacantei pe care o veti dori fara sfarsit. Statiunea a fost creata in anii 70 si adaposteste un impresionant port turistic deschis unui numar de peste 350 de ambarcatiuni, inconjurat de gradini, complexe hoteliere care cresc spre linia orizontului pornind de la cele doua etaje specifice malului marii si care ofera toate facilitatile dorite.


Tot acest univers este scaldat de lumina puternica a soarelui marginit fiind de apele de un albastru ireal ale Marii Mediterane. Granita dintre cele doua elemente fundamentale apa si pamantul, bantuita de soare si de aerul matasos al brizei este marcata de nisipul fin al plajelor deasupra carora se impletesc toate limbile pamantului.
B.