joi, 16 iulie 2009

Hemingway

Sunt cateva zile de cand am tot citit ca Hemingway a fost pe lista spionilor sovietici inca din 40, furnizand informatii sub numele de Argo dupa cum s-ar afirma recent in volumul „Spies: The Reise and Fall of the KGB in America”, editat de Universitatea Yale si purtand semnatura lui Alexander Vassiliev, John Earl Haynes şi Harvey Klehr.
Nu a trecut bine anul de cand, pentru aceeasi perioada de timp, se releva pozitia de informator al FBI-ului a lui Ernest Hemingway( Ioan Tudor - Hemingway informatorul FBI, ziarul ZIUA, nr. 4372 din 25 octombrie 2008).
In ceea ce ma priveste refuz sa-l vizualizez pe Ernest Hemingway spionand pe la colturi.
Fireste nu putem contrazice istoricii si intr-un fel credem ca simtul sau ludic l-ar fi putut lesne impinge si spre astfel de aventuri „secrete”, insa nu acestea au facut opera si, ceea ce este mai important decat opera sa, personajul ERNEST HEMINGWAY.
Pentru mine Hemingway este cel pe care il simt in paginele volumului „Green hills of Africa” care, la ceasul cand astern aceste randuri, sta deschis pe birou, alaturi de tastatura. Pentru mine Hemingway este omul care si-a inarmat nava si a pornit la vanatoare de submarine germane sau care, in august 1944, a eliberat hotelul Ritz din Paris ( Fernanda Pivano – Hemingway, ed.Univers,1988, pg.185).